Zadanie z działu "Funkcja kwadratowa".
Mulder: W trójkąt ostrokątny ABC, w którym |AB| = a oraz wysokość |CD| = h wpisujemy prostokąty tak, że
jeden bok prostokąta zawiera się w boku AB, a dwa pozostałe wierzchołki należą do boków AC
oraz BC. Podaj wymiary prostokąta o największym polu.
Nie wiem, jak to rozwiązać, a siedziałem nad tym długo. Poproszę o wskazówkę.
22 gru 07:00
Pluto:
Szukaj trójkątów podobnych
22 gru 07:57
Pluto:
| a | | h | | a | |
| = |
| ⇒ y = a − |
| x, x∊(0, h) i y∊(0, a) |
| y | | h − x | | h | |
| | a | |
pole prostokąta P = xy = − |
| x2 + ax |
| | h | |
| | a | |
P(x) = − |
| x2 + ax, wykresem P(x) jest parabola skierowana ramionami w ... (itd) |
| | h | |
22 gru 09:13
Mulder: Dziękuję, Pluto.
22 gru 21:57