proszę o rozwiązanie
anna:
W pudełku A znajdowały się piłeczki, z których każda była w jednym z trzech kolorów:
czerwonym, zielonym lub niebieskim. Liczby piłeczek czerwonych,
zielonych i niebieskich znajdujących się w pudełku A
były – odpowiednio – kolejnymi liczbami podzielnymi przez 12.
Połowę piłeczek czerwonych, połowę zielonych i połowę niebieskich przełożono
do pojemnika B , a wszystkie piłeczki, które pozostały w pojemniku
A przełożono do pojemnika C . Następnie, wszystkie piłeczki z pojemnika B
podzielono na 6 identycznych zestawów, a wszystkie piłeczki z pojemnika C
podzielono na 3 identyczne zestawy.
Po dokonaniu tego podziału pokazało się, że w każdym zestawie
utworzonym z piłeczek w pudełku C jest o 6 niebieskich piłeczek więcej, niż liczba
piłeczek zielonych w zestawie
utworzonym z piłeczek z pudełka B .
Ile piłeczek czerwonych było początkowo w pudełku A ?
21 gru 20:05
trzy pudła:
36 48, 60
21 gru 20:59
trzy pudła:
21 gru 21:00
anna: wyniki to ja znam ale jak to obliczyć
22 gru 18:43
wredulus_pospolitus:
zakładamy, że w pudelkach B i C nie było piłeczek.
1. W pudełku A początkowo mamy 12C, 12Z i 12N piłeczek. Przy czym wiemy, że N = Z + 1 = C + 2
(tak aby 12C,12Z,12N były KOLEJNYMI LICZBAMI PODZIELNYMI przez 12)
2. Rozdzielamy jest po równo do dwóch pudełek. Więc w każdym pudełku mamy po 6C,6Z,6N piłeczek.
3. Piłeczki z pudełka B podzielono na 6 grup, więc każda grupa miała C,Z,N piłeczek.
4. Piłeczki z pudełka C podzielono na 3 grupy, więc każda grupa miała 2C,2Z,2N piłeczek.
5. I teraz wiemy, że 2N −6 = Z −−−> 2(C+2) − 6 = (C+1) −−−> C = 3 −−−> Z = 4 −−−> N = 5
I wracamy do tego ile było piłeczek w pudełku A:
12C = 12*3 = 36
12Z = 12*4 = 48
12N = 12*5 = 60
22 gru 20:06
anna: dziękuję bardzo
22 gru 22:20
anna: przepraszam ale nie rozumiem zapisu Przy czym wiemy, że N = Z + 1 = C + 2
oraz podpunkt 5
czy kolejne liczby podzielne przez 12 można zapisać
C = 12a
Z = 12a +12
N = 12a +12 +12
22 gru 22:38
wredulus_pospolitus:
można ... to na jedno wynika
kwestia jak sobie przyjmiemy oznaczenia
22 gru 22:51
trzy pudła:
1/ A : 12x B: 12(x+1) C : 12(x+2)
2/ B : 6(x+1) C : 6(x+2)
3/ B: x+1 C: 2(x+2)
x+1 2(x+2)
x+1 2(x+2)
x+1 =====
x+1
x+1
====
2(x+2)=x+1+6
x=3
A : 12*3= 36
B: 12*4= 48
C: 12*5=60
22 gru 22:55
anna: dziękuję bardzo za wytłumaczenie
22 gru 23:10