ostrosłup
miks:
Obwód podstawy i obwód ściany bocznej ostrosłupaprawidłowego czworokątnego są równe 16, oblicz
pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą krawędź podstawy i środek rozłącznej z
nią krawędzi bocznej. Mam problem z wyliczeniem wysokości tego przekroju, jakaś pomoc...
21 gru 16:38
wredulus_pospolitus:
yyyyy ... w treści zadania jest podane jaki to jest ostrosłup
Bo raczej nie taki co
narysowałeś.
Druga sprawa −−− jeżeli jednak podstawą jest kwadrat, to przekrój NIE BĘDZIE trójkątem, a
prostokątem.
21 gru 16:55
miks: jest napisane, ale nie musisz pomagać
21 gru 16:57
miks: liczę na pomoc kogoś, kto rozumie stereometrię
21 gru 17:04
wredulus_pospolitus:
dziecko ... trochę pokory ... jeżeli tak byś zrobił/−a rysunek to bym nic nie mówił
1. Obliczasz krawędź podstawy
2. Obliczasz wysokość ściany bocznej
3. Tworzysz trójkąt prostokątny o bokach: 'wysokość ostrosłupa, połowa długości krawędzi
podstawy, wysokość ściany bocznej' w celu wyznaczenia wysokości ostrosłupa
4. Robisz rysunek sytuacyjny (patrz na lewo od ostrosłupa). Na jego podstawie wyznaczasz 'h'.
5. Robisz następny przekrój (patrz na prawo od ostrosłupa) równoległy do AB, prostopadły do
podstawy, przechodzący przez E.
x to szukana wysokość tego TRAPEZU.
6. Masz wysokość trapezu, masz dłuższą podstawę, (mam nadzieję że) masz krótszą podstawę −−−>
liczysz pole trapezu
21 gru 17:49
21 gru 17:59
.:
Miks − to podaj to 'dobra' stronę na której zrobili że przekrojem będzie trójkąt równoramienny.
21 gru 19:09
21 gru 19:19
Jolanta: Wiesz co to wielomian Legendrea ?
21 gru 19:44
Jolanta: No tak, miks kilka lat temu wiedzial ,chyba jesteś inny miks
21 gru 20:08
.: Popatrz na swój rysunek.
1 zaznaczyłaś że przekrój jest trójkątem, ten przekrój nie będzie trójkątem.
2 zaznaczyłaś wysokosc tego przekroju i rysunek sugeruje ze Ow wysokość (niebieska) opada na
środek krawędzi bocznej (4).
W efekcie według Ciebie przekrój ten jest trójkątem równoramiennym.
21 gru 20:34
21 gru 20:47
wredulus_pospolitus:
Pierwszy problem masz taki: przekrojem NIE JEST TRÓJKĄT
Drugi problem masz taki: nie jesteś w stanie zrobić porządnego rysunku
Trzeci problem masz taki: nie słuchasz / czytasz co się do Ciebie pisze
21 gru 20:58
wredulus_pospolitus:
Twój rysunek sugeruje sytuację po lewej .... zapewne chciałaś narysować sytuację po prawej.
Tak czy siak ... TO NIE JEST PRZEKRÓJ
Przez ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Jak byś wzięła do ręki nóż i zrobiła takie cięcie to ostrosłup NIE ZOSTAŁBY podzielony na dwie
części
21 gru 21:03
miks: Rysunek nic nie sugeruje, bo nie pociągnęłam ściany bocznej, myśląc jak się okazuje
niesłusznie, że w miarę macie poziom matmy wyższy i łapiecie o co chodzi, byłam w błędzie, dwa
słucham / czytam uważnie, w przeciwieństwie do wredulus,Jolanta jakieś .: /a pewnie to jedna i
ta sama osoba/, że widziałam trójkąt równoramienny−co mi sugerowano,gdyby tak było nie
szukałabym tu pomocy, tylko Pitagoras i pozamiatane. Widzę jednak, że dyskusja jak wodospad,
lanie wody i nic do przodu, bo pewnie sami nie wiecie. Tak czy owak Wesołych Swiąt ! Może
mistrzyni, a właściwie MISTRZYNI Mila kiedyś zajrzy i pomoże K O N K R E T N I E.
21 gru 21:14
Jolanta: Weź ziemniaka( chyba że masz plastelinę) Wytnij ostrosłup prawidlowy czworokatny ( czyli
podstawa
kwadrat , każdy z 4 boków trójkąta równoramiennym) Przetinj go jednym cięciem od krawędzi
podstawy
21 gru 21:21
wredulus_pospolitus:
Niby której "nie pociągnęłam ściany bocznej"
"Łapiemy o co chodzi"
Robisz gówniany
rysunek i jeszcze bardziej gówniany przekrój
Wredulus i "." to tak sama osoba (komputer vs komórka).
Dyskusja jak wodospad bo o 17:49 dostałaś sposób rozwiązania, którego nie byłaś w stanie
przyjąć bo uważasz, że przekrój inaczej wygląda (któraś z wersji pokazana o 21:03).
Tu cała dyskusja po 17:49 jest tylko po to aby uświadomić Tobie, że przekrojem przez ostrosłup
prawidłowy czworokątny (gdzie przekrój przechodzi przez krawędź podstawy) będzie trapez a nie
żaden trójkąt i Twoje upieranie się przy tym, że wcale tak nie będzie powoduje tą dyskusję.
21 gru 21:25
Little :
Jeszcze jest Pani Eta ,tez może pomóc .
21 gru 21:25
21 gru 21:30
Jolanta: Nie ma sensu się upierać Wytnij ten ostrosłup i się przekonasz
21 gru 21:33
Jolanta: Wredulus tak myślę ,ze gdyby było....krawędź podstawy i środki rozłącznych z nią krawędzi to
nie byłoby tych watpliwosci Wiadomo,że to to samo ale jednak problem jest
21 gru 21:44
21 gru 22:00
Eta:
Przekrojem jest [C[trapez równoramienny]
o podstawach 4 i 2
|NM|=2
√2
z tw. cosinusów w ΔMNK
| √2 | |
ht 2= 42+(2√2)2−2*4*2√2* |
| |
| 2 | |
h=2
√2
Co masz obliczyć
bo nie napisałaś
zapewne
pole przekroju = pole trapezu=..............
21 gru 22:16
21 gru 23:21