Proszę o pomoc
Martyna: Proszę o pomoc
Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 2 : 3. Znajdź stosunek długości boku tego rombu
do długości promienia koła wpisanego w ten rom
20 gru 19:40
wredulus_pospolitus:
z zależności pomiędzy okręgiem wpisanym w czworokąt a tymże czworokątem mamy:
przyjmijmy sobie pomocniczą jednostkę 'b' taką, że:
d
1 = 4b ; d
2 = 6b
jeżeli narysujesz sobie romb, przekątne ... to zauważysz trójkąt prostokątny o
| | d1 | | d2 | |
przyprostokątnych |
| , |
| oraz przeciwprostokątnej a |
| | 2 | | 2 | |
Z tw. Pitagorasa:
(2b)
2 + (3b)
2 = a
2 −−−> a
2 = 13b
2 −−−> a =
√13b
Wracamy do początkowego wzoru:
| | d1*d2 | | 4b*6b | | 6b | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 4a | | 4√13b | | √13 | |
| | a | | 6b | | 13 | |
więc |
| = U{√13b}{ |
| = |
| więc masz stosunek 13 : 6. |
| | r | | √13 | | 6 | |
20 gru 21:28
Jolanta: e=2x. f=3x
P=a*h=a*2r
3x
2=2ar
12a=26r
20 gru 21:42
Jolanta: Najlepiej zrobić rysunek Wykorzystałam wzory na pole rombu z przekątnymi i bok razy wysokość
A później z tw Pitagorasa Trójkąt prostokątny o bokach a ,1/2e ,1/2f
20 gru 21:50
rąbek:

Prawie bez obliczeń:
Z podobieństwa trójkątów AES i BES z cechy (kkk)
| | 3 | | 2 | | 13 | |
|AE| = |
| r i |BE|= |
| r to |AB|=a= |
| r |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
zatem:
i po ptokach
20 gru 23:24
ząbek:
21 gru 00:05