Analiza funkcji
Kacperrrr: O funkcji f(x):R → R wiemy , że jest ciągła i spełnia warunek
f(a + b) = f(a) + f(b) dla każdego a, b. Pokaż ,że f(x)=cx dla
pewnego c z R.
Jakaś wskazówka? Mój jedyny pomysł to było pokazanie, że dla a=b=0 f(0) = 0, a dla a≠b
wykazanie, że pochodna jest stałą, ale to chyba mnie nie ratuje
18 gru 22:35
chichi:
to znany problem. nie ma sensu żebym się tutaj rozwodził na ten temat, skoro w necie znajdziesz
mnóstwo filmów oraz ciekawych prac. Szukaj pod nazwą
równanie funkcyjne Cauchy'ego
18 gru 23:08