Little :
Od lewej do prawej
cos(α+β)=cosα*cosβ−sinα*sinβ
cos(α−β)=cosα*cosβ+sinα*sinβ
Te wzory znasz
Wzory dodajemy i odejmujemy stronami
cos(α+β)+cos(α−β)=2cosα*cosβ (1
*)
cos(α+β)−cos(α−β)=−2sinα*sinβ (2
*)
Podstawienie
α+β=x
α−β=y
Po dodaniu stronami
2α=x+y
=========
Po odjęciu stronami
2β=x−y
==========
Wstawiamy do (1
*)
| | x+y | | x−y | |
cos(x)+cos(y)=cos( |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wstawiamy to do (2
*)
| | x+y | | x−y | |
cos(x)−cos(y)=−2sin( |
| )*sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Aby pozbyć sie tego minusa zapisujemy
| | x+y | | y−x | |
cos(x)−cos(y)=sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |