Udowodnij, że stosunek pola prostokąta wpisanego w koło do pola tego koła jest m
Martyna: Udowodnij, że stosunek pola prostokąta wpisanego w koło do pola tego koła jest mniejszy od 2
3 .
17 gru 20:28
wmboczek: P prostokąta = 0.5 * d * d * sinα
α − kąt między przekątnymi
Pmax=2r2
2r2/πr2=2/π<2/3
17 gru 21:00
wredulus_pospolitus:
boczek −−− jeszcze wyjaśnij Martynie skąd ten wzór bo na bank nie będzie wiedziała jak 'na to
wpaść'
17 gru 21:01
chichi:
przecież ten wzór nawet jest w tablicach
17 gru 22:01
Martyna: A czemu p max to akurat taka wartość
18 gru 08:19
.:
Martyna
1. d − − − co to jest? Ile to jest rowne
2. sinα − − − jaka jest maksymalna wartość sinusa?
Podstaw te dwie rzeczy i masz Pmax
18 gru 08:29
Martyna: Dziękuję bardzo
18 gru 14:31