prosze o pomoc
Kambura: Trzy liczby rzeczywiste tworza ciag geometryczny. Suma tych liczb jest rowna 21. Liczby te sa
tez odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciagu arytmetycznego. znajdz wyrazy obu
ciagow
17 gru 14:33
Kabura bura:
A Twój wkład?, pokaż Twoje ustalenia i nie czekaj na gotowca
17 gru 15:11
wredulus_pospolitus:
an −−− ciąg geometryczny
bn −−− ciąg arytmetyczny
a2 = a1*q = a1 + a1(q−1)
b2 = b1 + r −−−> r = a1(q−1)
a1 + a1(q2−1) = a1*q2 = a3 = b4 = b1 + 3r = a1 + 3a1(q−1)
więc
a1(q2−1) = 3a1(q−1) −−−> (q2−1) = 3(q−1) −−−> q = 1 ∨ q+1 = 3 −−−> q = 1 ∨ q = 2
1. q=1
a1=a2=a3 −−−−> a1 = 7 (ciąg stały) (7,7,7)
2. q = 2
a3 = 2a2 = 4a1
a1 + 2a1 + 4a1 = 21 −−−> a1 = 3 −−−> (3, 6, 12) geometryczny ; (3, 6 , 9 , 12)
arytmetyczny
17 gru 15:12
wredulus_pospolitus:
za późno
17 gru 15:12
Jolanta: Masz pytania to śmiało pytaj
17 gru 16:50
Kalambura:
Można też,tak :
a,b,c −− tworzą ciąg geom ⇒ b2=a*c
a+b+c=21
i a,a+r, a+3r −− wyrazy ciągu arytm (b1,b2,b4)
więc 3a+4r=21 i (a+r)2=a(a+3r) ⇒ r2−ar=0 ⇒ r=0 v r=a
dla r=0 3a=21 to a=7
mamy ciąg stały : r=0 ,q=1 : a=b=c=7 (7,7,7)
dla r=a 7r=21 ⇒ r=3 i a=3 ( 3,6,9,12) −− arytm.
i (3,6,12) −− c. geom q=2
17 gru 19:11