proszę o rozwiązanie
anna: dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = np3 − p2 −7np +5 określony dla n ≥ 1gdzie p ∊ R
Wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których różnica tego ciągu jest większa od ( − 6)
16 gru 17:36
wredulus_pospolitus:
an = np3 − p2 − 7np + 5
an+1 − an = p3 − 7p > −6 −−−> p3 − 7p + 6 > 0
W(p) = p3 − 7p + 6 ; zauważ że W(1) = 0
dzielisz (np. Hornerem) zostaje wielomian kwadratowy ... Δ i lecisz dalej ... później szkic
wykresy za pomocą metody 'wężyka' i zapisujesz odpowiedź
16 gru 17:45
anna: dziękuję bardzo
wynik to p ∊ ( −2 , 1) ∪ (3 , + ∞ )
16 gru 18:19
wredulus_pospolitus:
źle policzone pozostałe dwa pierwiastki
16 gru 18:27
wredulus_pospolitus:
nie sprawdziłaś wyników ... zauważ, że W(−2) = −8 + 14 + 6
≠ 0
16 gru 18:28
Jolanta: W(p)=p3−7p+6
W(1)=0
W(2)=23−7*2+6=0
W(−3)=(−3)3−7(−3)+6=−27+27=0
16 gru 18:58
anna: przepraszam za pomyłki
16 gru 20:28
wredulus_pospolitus:
nie masz za co przepraszać ... nic nam do tego ... po prostu postaraj się na przyszłość po
prostu sprawdzić wynik, tak aby wyeliminować w przyszłości takie błędy ... sama sobie później
będziesz za to dziękować
16 gru 20:30