Funkcję cyklometryczne
:) : Jak się robi takie przykłady: cos2(arcsin 14), sin2(arccos (35))?
15 gru 23:05
Min.Edukacji: Klikasz na kalkulatorze "naukowym"
0,875
0,96
15 gru 23:43
:): A bez tego się nie da?
16 gru 09:02
Fałszywy 6-latek: da się ze wzorów trygonometrycznych
16 gru 09:33
wredulus_pospolitus:
1. tam jest cos(2(arcsin 1/4)) czy cos
2(arcsin 1/4)

Analogiczne pytanie odnośnie drugiego
2. kalkulator 'naukowy' zbyteczny ... wystarczy trochę pomyśleć
a. wersja cos
2... i sin
2....
a1.
arcsin (1/4) = α ⇔ sinα = 1/4 (oraz) cos α =
√15/4 (z jedynki trygonometrycznej)
stąd cos
2(arcsin 1/4) = (
√15/4)
2 = 15/16
a2.
arcsin (1/4) = α ⇔ sinα = 1/4
stąd cos
2(arcsin 1/4) = 1 − sin
2(arcsin 1/4) = 1 − (1/4)
2 = 15/16
analogicznie drugi przykład można zrobić −−− tu jeszcze łatwiej powinieneś załapać, bo mamy
trójkąt 3,4,5
b. wersja cos(2arcsin (1/4))
b1.
arcsin (1/4) = α ⇔ sinα = 1/4
stąd cos(2arcsin 1/4) = 1 − 2sin
2(arcsin (1/4) = 1 − 2*(1/4) = 1/2
można skorzystać z innego wzoru np. cos(2a) = 2cos
2a − 1
drugi przykład −> korzystamy z sin(2a) = 2sinacosa
16 gru 12:24