Funkcja kwadratowa
Hubert888: Dana jest funkcja f(x) = x 2 − 2(m + 1) * x + m + 2 Dla jakich wartości parametru m do zbioru
rozwiązań nierówności f(x) < 0 należą tylko liczby ujemne?
15 gru 22:56
0777:

Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
Δ>0
f(0)≥0
x
w<0
15 gru 23:25
Hubert888: Dlaczego f(0)≥0?
15 gru 23:51
0777:

tylko
f(x)<0 dla f(0)>0 i
f(x) dla f(0)
do rozwiązania należą tylko liczby ujemne
16 gru 00:03
0777:
i f(x) <0 dla f(0)=0
16 gru 00:04
0777:
Pomyłkowo
kolory zamieniłam ( zamiast zielony ma być pomarańczowy i odwrotnie)
16 gru 00:07
Hubert888: Dlaczego f(x)≥0 a nie f(x)>0 skoro zero nie jest liczbą ujemną?
16 gru 00:10
0777:
Np: nierówność x2+5x<0< ⇒ x∊( −5, 0) czy 0 należy do zb. rozwiązań?
16 gru 00:16
Hubert888: Nie. Dziękuje bardzo za pomoc
16 gru 00:17
0777:
16 gru 00:18
Jolanta: Δ=(−2m−2)
2−4(m+2)=4m
2+8m+4−4m−8=4m
2+4m−4
1) 4m
2+4m−4>0
Δ
m=16+64=80
√Δ=4
√5
| | −4−4√5 | | −1−√5 | | −4+4√5 | | −1+√5 | |
m1= |
| .= |
| . m2= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
Δ>0 m∊(−∞, |
| v( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
2) f(0)>0
m+2>0
m>−2
3) x
w<0
m+1<0
m<−1
| | −1−√5 | |
Część wspólna 1 , 2 ,3. m∊(−2, |
| ) |
| | 2 | |
16 gru 00:27
Jolanta: | | −1−√5 | |
f(0)≥0. m≥−2. m∊<−2, |
| ) |
| | 2 | |
16 gru 00:31
0777:
Jolu
f(0)
≥ 0
dla m= −2 mamy: x
2+2x<0 ⇒ x∊(−2,0) należą tylko liczby ujemne
16 gru 00:33