matematykaszkolna.pl
graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną p mat: graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną ściany bocznej i środek tej krawędzi podstawy która nie ma punktu wspólnego z tą przekątną. Pole otrzymanego przekroju jest równe S. Oblicz cosinus kata, który płaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawą oraz wyznacz objętość tego graniastosłupa.
15 gru 20:15
.: No dobrze. Na jakim etapie się zatrzymałeś? Rysunek zrobiony? Jeżeli tak to jak wygląda. Kąt zaznaczony? Pokaż.
15 gru 20:42
mat: n nie wiem od czego zacząć
15 gru 20:43
.: Zacznij od rysunku i zaznaczenia przekroju. Pokaz co narysowałeś i pójdziemy z tym dalej. Bez tego 'ani rusz'
15 gru 20:48
mat: rysunek
15 gru 20:48
wredulus_pospolitus: dokończ ten przekrój jak z górnego wierzchołka będziemy 'schodzić' do środka dolnej krawędzi? 2. zaznacza KĄT pomiędzy podstawą na tą właśnie płaszczyzną
15 gru 20:55
mat: pole podstawy 〖√3 a〗2/4 wysokość h to (√3 a)/2
15 gru 20:55
wredulus_pospolitus: 3. jaką figurę daje tworzy nam ten przekrój konkretnie −−− jaka to figura
15 gru 20:57
wredulus_pospolitus: rysunek
 a/2 
cosα =

= ....
 x 
15 gru 21:01
mat: rysunek
15 gru 21:02
mat: przekrój to trójkąt i wydaje mi się że równoramienny
15 gru 21:04
mat: przekrój to nie trójkąt równoramienny bo przekątna ściany to nie jest równa x
15 gru 21:11
szach mat: rysunek
 1 a 
Pole trójkąta DCE:

*

3 * c = S stąd c = ...
 2 2 
 a 
cosα =

= ...
 2c 
h z twierdzenia Pitagorasa w trójkącie ADE: h = c2 − (a/2)2
 1 
Objętość V =

a23 * h
 4 
15 gru 21:33
wredulus_pospolitus: mat −−− przekrój jest trójkątem PROSTOKĄTNYM i po prostu jedną z przyprostokątnych nazwałem 'x'
15 gru 21:55