Trygonometria
A: Jak zrobić ten przykład?:
tg(π/2sinx)=1
15 gru 15:35
ABC:
| | π | | π | |
argument to |
| czy |
| sinx ? |
| | 2sinx | | 2 | |
15 gru 15:37
15 gru 17:00
wredulus_pospolitus:
| | π | | kπ | |
tg(a) = 1 ⇔ a = |
| + |
| ; k∊Z |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | kπ | | 1 | | 1 | |
więc mamy |
| sinx = |
| + |
| ⇔ sinx = |
| + k ⇔ sinx = |
| ⇔ ...  |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 17:39
ABC:
| π | | π | |
| sinx = |
| +kπ i wykorzystaj że −1 ≤sinx ≤1 |
| 2 | | 4 | |
15 gru 17:41
ABC:
wredulus okres zasadniczy tangensa pamiętasz?
15 gru 17:42
A: Czemu kπ/2, a nie po prostu +kπ? Dzięki za pomoc btw
15 gru 17:43