prosze o pomoc
Kambura: Ciag an jest ciagiem arytmetycznym o roznicy 3. Wyrazy ciagu bn opisuje wzor: bn=3a2n
Udowodnij ze ciag bn jest arytmetyczny i wyznacz jego roznice
15 gru 12:42
ABC:
pokaż screen zadania z książki bo coś to dziwne , przy tych danych ciąg bn jest ciągiem
wielokrotności liczby 3a2
a o tej liczbie nic nie wiemy bo nie znamy a1 więc różnicy nie wyznaczymy , udowodnić że jest
arytmetyczny możemy
15 gru 13:12
delta:
a może jest tak: bn = 3a2n ?, jeśli tak, to różnica ciągu (bn) jest równa 6
15 gru 13:32
wredulus_pospolitus:
oki ... więc bn+1 = 3a2(n+1) = 3a2n+2
związku z tym:
R = bn+1 − bn = 3a2n+2 − 3a2n =
= 3(a2n +2r) + 3a2n = 6r = 6*3 = 18 <−−− różnica arytmetycznego ciągu bn
15 gru 14:09