Problem z granicą
Sadlik: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy. Chciałbym zrozumieć rozwiązanie z zajęć i może
poznać jakiś inny sposób rozwiązywania tego typu granic. Jest to granica ciągu, przy n dążącym
do nieskończoności z wyrażenia: 1/2+3/22+...+2n−1/2n. To wyrażenie na zajęciach oznaczyliśmy
jako ciąg an i od ciągu 2an odjęliśmy ten ciąg an, otrzymując kolejny ciąg an, którego postać
miała być łatwiejsza do policzenia. W zasadzie odpadam już w tym momencie. Nie wiem co miałem
zauważyć, żeby uznać, że pomnożenie an razy 2 coś pomoże − chyba, że wystarczyła świadomość,
że 2an−an da znowu an, który być może będzie wyrażony inaczej. Ale nie rozumiem czemu
odjęliśmy an od 2an w taki sposób, że za pierwszy wyraz ciągu an uznaliśmy 0 i za ostatni
wyraz ciągu 2an również uznaliśmy 0. Dla n=1 wyraz ciągu 2an powinien być równy 1 a ciągu an
powinien równać się 1/2. Mogę sobie przesuwać ciągi względem siebie tak, żeby mi się wygodnie
odjęło? Bo myśmy to zrobili w taki sposób, żeby odejmować od siebie wyrazy o tych samych
mianownikach. Czyli odjęliśmy od siebie te dwa wyrazy co mają 2 w mianowniku, te co mają 22 w
mianowniku itp. Wygodne, ale to nie pokrywa się ze wzorem ogólnym obu ciągów. Nie rozumiem
czemu to jest dozwolone.
14 gru 17:25
wredulus_inno_komputerowy:
1. Na przyszłość −−− staraj się nie pisać w jednym ciągu −−− cholernie trudno coś takiego się
czyta
| | 1 | | 3 | | 2n−1 | |
2. an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
3. Szczerze mówiąc −−− czytając to co napisałeś jestem tak samo zagubiony jak Ty, spodziewam
się że zostało zrobione z goła co innego niż Ty myślisz ze zostało zrobione.
wiemy, że a
n = 2a
n − a
n prawda

natomiast:
| | 1 | | 3 | | 2n−1 | | 3 | | 5 | | 2n−1 | |
2an =2( |
| + |
| +...+ |
| ) = (1 + |
| + |
| +...+ |
| ) = |
| | 2 | | 22 | | 2n | | 2 | | 22 | | 2n−1 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2n−3 | |
= 1 + (1 + |
| ) + ( |
| + |
| ) + ... + ( |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 22 | | 22 | | 2n−1 | | 2n−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 2n−3 | |
= 1 + 1 + |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| | 2 | | 22 | | 2n−2 | | 2 | | 22 | | 2n−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2n−1 | |
= 1 + 1 + |
| + |
| +...+ |
| + (an − |
| ) |
| | 2 | | 22 | | 2n−2 | | 2n | |
związku z tym:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2n−1 | |
an = 2an − an = 1 + 1 + |
| + |
| +...+ |
| +an − |
| − an = |
| | 2 | | 22 | | 2n−2 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2n−1 | |
= 1 + [1 + |
| + |
| +...+ |
| ] − |
| = |
| | 2 | | 22 | | 2n−2 | | 2n | |
| | 2n−1 | |
= 1 + [Sn−1] − |
| = (*) |
| | 2n | |
gdzie S
n−1 to suma skończonego ciągu (n−1 elementów) geometrycznego b
n ; b
1 = 1 ; q = 1/2
a więc:
| | 1 − (1/2)n−1 | | 2n−1 | | 2 | | 2n−1 | |
(*) = 1 + 1* |
| − |
| = 3 − |
| − |
| = |
| | 1− 1/2 | | 2n | | 2n−1 | | 2n | |
| | 4 | | 2n−1 | | 2n+3 | |
= 3 − |
| − |
| = 3 − |
| |
| | 2n | | 2n | | 2n | |
| | 2n+3 | |
i teraz masz 'ładną' postać an = 3 − |
| |
| | 2n | |
14 gru 18:46
Sadlik: Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale opóźniła mnie grypa

Rozumiem jak pierwsza linijka
obliczeń stała się drugą, ale przejścia do trzeciej kompletnie nie rozumiem
23 gru 13:16