układ równań z trzema niewiadomymi
:): Rozwiąż układ równań:
13 gru 14:00
ABC:
w czym problem? wybierasz niezerowy wyznacznik 2x2 a reszta na drugą stronę jako parametr
−3y−7z = −4−3x
− y+2z = 3−x
13 gru 14:07
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | 3x−3y−7z = −4 | |
| ... = | ⎩ | 3x−3y+6z = 9 | =
|
| | ⎧ | 3x−3y−7z = −4 | |
| = | ⎩ | 13z = 13 | −−−>
|
−−−−> z = 1 −−−> x−y = 1 −−−>
| ⎧ | x = k ; k∊R | |
| ⎨ | y = 1−k |
|
| ⎩ | z = 1 | |
13 gru 14:07
:): dzięki
13 gru 14:50
wredulus_pospolitus:
poprawka −−−> y = k−1
13 gru 15:41