matura próbna 12grudnia 2024
Eta:
https://arkusze.pl/maturalne/matematyka-2024-grudzien-probna-rozszerzona.pdf
Podaję takie rozwiązanie :
zad.12
| | tgβ | |
Mamy obliczyć |
| |
| | sin(2α) | |
po dorysowaniu ΔEAC
ΔEAC∼ΔEBC z cechy (kkk) obydwa równoramienne
| | 2a | | 2b | |
to |
| = |
| ⇒ (*)a2= b2+bc |
| | 2b+2c | | 2a | |
| | h | | b+c | | h | |
|ES|=|SB|=b +c i |SD|= b i sinα= |
| i cosα= |
| i tgβ= |
| |
| | 2a | | 2a | | b | |
| | tgβ | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | h | | 2a | | 2a | |
W= |
| = |
| *tgβ* |
| * |
| = |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 2sinα*cosα | | 2 | | sinα | | sinβ | | 2 | | b | | h | | b+c | |
| | 2a2 | | 2a2 | |
W= |
| i z (*) ⇒ W= |
| |
| | b2+bc | | a2 | |
W= 2
======
12 gru 22:09
12 gru 22:19
Bogdan:
| | a | | b | |
albo tak: z twierdzenia sinusów w ΔABC: |
| = |
| ⇒ b*2sinαcosα = asinα |
| | sin2α | | sinα | |
stąd a = 2bcosα
ΔEBC: c + e = a*cosα = 2bcos
2α
ΔAEC: c − e = b*cos2α = b(2cos
2α − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−) 2e = b(2cos
2α − 2cos
2α + 1) = b ⇒ b = 2e
| | tgα | | b | | 2e | |
ΔAEC: h = b*sin2α i ΔEDC: h=e*tgβ ⇒ b*sin2α=e*tgβ ⇒ |
| = |
| = |
| = 2 |
| | sin2α | | e | | e | |
14 gru 00:47
wredulus_inno_komputerowy:
Etuś −−− trochę łatwiej byłoby po zauważeniu że |SD| = b po prostu zapisać:
| | tgβ | |
stąd od razu masz |
| = 2 |
| | sin(2α) | |
14 gru 02:56
Eta:
Właśnie o tym też miałam napisać

Oderwałam się od kompa ( piekłam pierniczki ) i już nie wróciłam
14 gru 12:42
getin:
Można też było dorysować dwusieczną kąta CAB która się przetnie bok BC w punkcie M, i
wykorzystać podobieństwo ΔACM ~ ΔABC oraz Pitagorasy dla ΔASC i ΔSBC
14 gru 12:57
getin:
*która przetnie bok BC
14 gru 12:58
SAIzou:
zatem ... szukany wynik to 2
15 gru 20:41
S:
Tak podaje CKE
15 gru 20:51
Mila:

1)
h=bsin(2α)
2) AF − dwusieczna kąta A
3) CF||FD− Tales:
4)
tgβ=2 sin(2α)
==========
16 gru 14:58
Kacper: Właśnie czekałem na ładne propozycje rozwiązań, bo te na CKE są koszmarne. Ładne tylko to z
trapezem tam jest.
16 gru 18:53
Qba:
| | h | | h | | tg(β) | |
Trapez: |
| =tg(β) i |
| =sin(2α) ⇒ a*tg(β)=2a*sin(2α) ⇒ |
| =2 |
| | a | | 2a | | sin(2α) | |
16 gru 21:47
Oba:
16 gru 22:01
Kacper: Pytanie brzmi czy takie zadania nie są za trudne na maturze.
Matura ma sprawdzać umiejętności z podstawy programowej, a nie wyłapywać dzieci do konkursów.
Poza tym cześć rozwiązań oferowanych przez "ekspertów" CKE nie jest do zrobienia w czasie
matury.
18 gru 16:18