Jaka jest relacja?
Adam234345: Niech A≠∅ , R∖A≠∅ , A⊂R Określamy relację na zbiorze RR
.
fRg⇔∀x∈Af(x)=g(x)
czy funkcja jest zwrotna, symetryczna lub przechodnia i dlaczego?
Z góry dziękuje za pomoc
11 gru 21:10
wredulus_pospolitus:
relację określamy na zbiorze R
R ![](emots/2/pytajnik.gif)
co to ma oznaczać?
Czy mam rozumieć, że zbiór A nie jest jednoznacznie określony i sobie może się zmieniać w
zależności od tego jaka jest funkcja f
![](emots/2/pytajnik.gif)
innymi słowy:
dla f(x) = x mamy A = R
+
ale dla g(x) = x mamy A = [0; +
∞)
11 gru 21:38
Adam234345: szczerze to sam nie wiem jak to rozumieć, ale załóżmy, że faktycznie o to chodzi
11 gru 21:40
chichi:
w momencie podania konstrukcji zbioru A, dalej uznajemy, że on jest już ustalony, nie ważne
jaki jest i dopiero wtedy na tym zbiorze działa funkcja. kolega używa tego samego oznaczenia
do oznaczania relacji oraz zbioru liczb rzeczywistych
11 gru 21:42
wredulus_pospolitus:
Ogólnie ... jeżeli na jakimś zbiorze A mamy ∀x∊A f(x) = g(x)
to oczywiście mamy:
∀x∊A f(x) = f(x)
oraz
∀x∊A f(x) = g(x) −−−> ∀x∊A g(x) = f(x)
jak również
∀x∊A f(x) = g(x) i ∀x∊A g(x) = h(x) to ∀x∊A f(x) = h(x)
tu nie ma nad czym się zastanawiać
11 gru 21:54
Adam234345: dobra, dzięki za pomoc, nie byłem pewien jak rozumieć te wszystkie zapis
11 gru 21:57
chichi:
no ba
11 gru 21:58