matematykaszkolna.pl
Jaka jest relacja? Adam234345: Niech A≠∅ , R∖A≠∅ , A⊂R Określamy relację na zbiorze RR . fRg⇔∀xAf(x)=g(x) czy funkcja jest zwrotna, symetryczna lub przechodnia i dlaczego? Z góry dziękuje za pomoc
11 gru 21:10
wredulus_pospolitus: relację określamy na zbiorze RR co to ma oznaczać? Czy mam rozumieć, że zbiór A nie jest jednoznacznie określony i sobie może się zmieniać w zależności od tego jaka jest funkcja f innymi słowy: dla f(x) = x mamy A = R+ ale dla g(x) = x mamy A = [0; +)
11 gru 21:38
Adam234345: szczerze to sam nie wiem jak to rozumieć, ale załóżmy, że faktycznie o to chodzi
11 gru 21:40
chichi: w momencie podania konstrukcji zbioru A, dalej uznajemy, że on jest już ustalony, nie ważne jaki jest i dopiero wtedy na tym zbiorze działa funkcja. kolega używa tego samego oznaczenia do oznaczania relacji oraz zbioru liczb rzeczywistych emotka
11 gru 21:42
wredulus_pospolitus: Ogólnie ... jeżeli na jakimś zbiorze A mamy ∀x∊A f(x) = g(x) to oczywiście mamy: ∀x∊A f(x) = f(x) oraz ∀x∊A f(x) = g(x) −−−> ∀x∊A g(x) = f(x) jak również ∀x∊A f(x) = g(x) i ∀x∊A g(x) = h(x) to ∀x∊A f(x) = h(x) tu nie ma nad czym się zastanawiać
11 gru 21:54
Adam234345: dobra, dzięki za pomoc, nie byłem pewien jak rozumieć te wszystkie zapis
11 gru 21:57
chichi: no ba emotka
11 gru 21:58