Relacje rownoważności i porządku
Adam234345: Relacja
X={{xn}+∞n=1 : ∃q∈R: limn→+∞xn=q}
{an}R{bn}⇔limn→+∞ (an−bn)<0 ∨ ∀n: an=bn
i dwa pytania czy relacja jest relacją równoważności lub relacją porządku?
Z góry dzięki za pomoc
11 gru 18:55
wredulus_pospolitus:
relacja równoważności −−− zadaj sobie pytanie, czy ta relacja jest symetryczna
![](emots/2/pytajnik.gif)
Odnośnie porządku −−− zadaj sobie pytanie, czy ta relacja jest spójna
11 gru 19:16
Adam234345: Wydaje mi się, że nie jest symetryczna przez warunek an < bn.
A co do spójności to chyba jest ta relacja
11 gru 19:20
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | |
nie jest symetryczna ... niech an = |
| −1 ; bn = |
| |
| n | | n | |
stąd a
nRb
n ale już b
nRa
n nie jest prawdą
co do spójności:
| 1 | | 2 | |
niech an = |
| ; bn = |
| |
| n | | n | |
zauważ, że a
nRb
n nie jest prawdą (lim (a
n − b
n) = 0 oraz a
n ≠ b
n) z tego samego powodu
b
nRa
n także nie jest prawdą.
można było też wziąć takie ciągi:
| ⎧ | 2 dla n=1 | |
bn = | ⎩ | 1/n dla n>1 |
|
te ciągi także nie będą w relacji (∃
n a
n ≠ b
n ... a różnica granic wynosi 0)
11 gru 20:21
wredulus_pospolitus:
spójność by była zachowana gdybyśmy mieli w relacji ≤ (słabną nierówność).
Ostra nierówność powoduje, że dla każdego ciągu istnieje nieskończenie wiele innych ciągów
zbieżnych do tej samej granicy, które nie mogą być w relacji z tymże ciągiem (bo chociaż jeden
element tych ciągów się różni, a różnica granic = 0)
11 gru 20:26
Adam234345: Ok, czyli już podsumowując relacja jest relacja czesciowego ( bo jest zwrotna, asymetryczna, i
przechodnia)porządku ale nie liniowego i nie jest relacją równoważności, tak?
11 gru 20:29
wredulus_pospolitus:
da
11 gru 20:38