Zbadaj monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji f(×)=x³+e^x
Draole : Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Obliczyłem pochodną i liczba ex mnie zamurowała.
Zbadaj monotoniczność i ekstrema lokalne funkcj.
f(x)=x3 + ex
11 gru 11:22
.:
Ale ja nie rozumiem co Ciebie zamurowało?
Jak już tak bardzo chcesz pochodna, to: f' = 2x2 + ex. f' > 0 dla x∊ Df
Wniosek? I koniec zadania.
Bez pochodnej. Zauważam że funkcja f(x) jest to funkcja będąca suma dwóch funkcji rosnących w
R, związku z tym fuoncja f(x) także będzie rosnąca w R. Zwiazku z tym nie będzie posiadać
żadnego ekstremum lokalnego.
11 gru 11:39
Draole : Dzięki, wychodzi na to że moja nie wiedza mnie zamurowała.
11 gru 11:51
:
Nie '' nie wiedza'', lecz niewiedza.
11 gru 12:15