granice
student3: Oblicz:
| | n2(3−5n) | |
a) lim |
| |
| | (3n−1)2(2−3n) | |
n−−>
∞
n−−>
∞
10 gru 13:50
St: a) Można wyszstko wymnożyć, uporządkować i podzielić licznik i mianownik przez n3, albo skupić
się na najwyższych wyrazach i wtedy licznik dąży do −5, mianownik do − 27 (32 * −3), razem
wynik dąży do −5/−27= 5/27
b) = 0 − wystarczy, że podzielisz licznik i mianownik przez n − wtedy pod pierwiastkiem
dzielisz przez n2.
Wychodzi coś w stylu pierwiastek z (1 plus 2/n) minus 1 podzielić przez 3 + 1/n to w granicy
wychodzi (1−1)/3 = 0
10 gru 14:05
wredulus_pospolitus:
b) 0
10 gru 14:05