ciagi arytm
student3: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 21, a suma siedmiu poczatkowych wyrazów tego ciagu
wynosi 105.
Suma ilu wyrazów wynosi 273?
10 gru 13:43
NN:
13 * 21 = 273, n= 13
10 gru 15:14
Jolanta: a
7=21
a
1=9. a
7=a
1+6r 6r=21−9. r=2.
a
n=a
1+(n−1)r. a
n=9+(n−1)*2
S
n=273
546=(16+2n)n
2n
2+16n−546=0
n
2+8n−273=0
Δ=b
2−4ac=64+4*273=1156
√∆=34
n≥1
10 gru 17:19
apoco:
Δ ?
10 gru 21:00
apoco:
Ciąg arytmetyczny (an): Sn = (mediana)*n, n∊ℕ,
273 = 3*7*13 ⇒ 273 = 21*13, zatem w tym zadaniu mediana = 21 = a7 i n = 13
10 gru 21:20
Jolanta: Mediana? W szkole średniej tego uczą?
10 gru 23:01
J:
Tak, uczą
10 gru 23:21
Jolanta: Nie myślałam o statystyce tylko obliczaniu sumy z użyciem mediany
11 gru 00:01