wielomian
Arnold: Witam, mam problem z rozwiązaniem takiego wielomianu:
x3 − x2 − 2x − 2 = 0
nie wychodzi mi ani z twierdzen o pierwiastkach calkowitych, ani z zadnego grupowania wyrazow
czy wzorow skroconego mnożenia.
wg. odpowiedzi powinno wyjsc x{−sqrt(2), 1, sqrt(2)}
9 gru 22:36
ad:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś równanie
bo w(1)≠0
A w odpowiedzi podajesz x=1
9 gru 22:51
Arnold: zadanie jest dokładnie przepisane, obawiam się czy to nie błąd ze strony autora
9 gru 22:54
as:
(x−1)(x−√2)(x+√2)=0
(x−1)(x2−2)=0
x3−x2−2x+2=0
9 gru 22:54