Działania na zbiorach
#k:
Zadanie nr 25 jest stosunkowo łatwe
Zadanie nr 26
Dane sa zbiory
A={x∊ℛ : x
7−2x
6−x
3+2x
2≥0
B={x∊ℛ: log
0,5(x
2−2)−log{0,5}(3−x)+1<0
C={x∊ℛ |5−2x|<1
a) Wyznacz zbior (AUB)∩C
Mam pytanie do zbioru B
Moge go tak zapisać?
| 1 | |
log1/2(x2−2)−log1/2(3−x)+log1/2 |
| <0 |
| 2 | |
| 3−x | |
log1/2(x2−2)−log1/2( |
| <0 |
| 2 | |
log
1/2U{2(x
2−2)}{3−x<0 itd ?
8 gru 22:20
wredulus_pospolitus:
ostrożnie z dzieleniem −−− w tym momencie dochodzi Ci x ≠ 3 którego pierwotnie nie miałeś
log0.5(x2−2) − log0.5(3−x) = log0.5(x2−2) + log0.5(x−3) =
log0.5[(x2−2)(x−3)] =
= − log2[(x2−2)(x−3)] < −1 −−−> log2[(x2−2)(x−3)] > 1 −−−> (x2−2)(x−3) > 2
8 gru 22:34
wredulus_pospolitus:
tfu ... oczywiście chodziło mi oto że dochodzi x ≠ 4
8 gru 22:35
#k:
Rozumiem twoje rozwiązanie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ja chciałem wykorzystac wzory na odejmowanie i dodawanie logarytmów przy tej samej podstawie
9 gru 10:28
#k:
Podpunkt b)
Wyznacz zbiór D\(AUB) jeśli
D={x∊ℛ:
√9x+3x−2≥9−3
x
Zauważam że nierówność jest spełniona tylko dla x≥0
Robię podstawienie 3
x=k i musi być k>0
√k2+k−2≥9−k
1
o) jeśli k>9 ta nierówność jest spełniona zawsze
2
o) teraz dla k≤9
(
√k2+k−2)
2≥(9−k)
2
k
2+k−2≥k
2−18k+81
19k≥83
3
x=k
Pytanie .czy mam dobrze wyznaczony zbiór D?
9 gru 12:57