Pochodne
Draole : Temat zadania 1
Obliczyć pochodną sumy, iloczynu i ilorazu każdej pary utworzonych z powyższych fukcji.
Pochodne należy obliczyć wedlug podanych na wykladzie wzorów. Proszę nie upraszczać
otrzymanych wyników. We wzorze na poszczególną pochodną ma być tylko tylko jeden znak
równości.
Dane są funkcje
f(x)=5sin
411x
g(x)=−5arcctg
105x
h(x)=ln
13x
Nie jestem, pewny czy rozpisałem dobrze pochodne głównych funkcji, bo reszta już że wzorów
f'(x)= 20cos
311x*11
g(x)=U{1}{5x̌
10+1*5
7 gru 12:19
Draole: Jeszcze raz
f'(x)=20(sin11x)
3 × cos11x × 11
| 1 | |
g'(x)=−50(arcctg5x)9 x |
| ×5 |
| (5x)10+1 | |
h'(x) zostaje
7 gru 13:16
wredulus_pospolitus:
h(x) = ln
13x to h'(x) = 13ln
12[C[*
1/
x}
![](emots/2/pytajnik.gif)
Wybacz ... ale prawie spadłem z krzesła
7 gru 13:50
wredulus_pospolitus:
miało być 13ln12 * 1/x
7 gru 13:51
wredulus_pospolitus:
lnax = (lnx)a tak samo jak sinax = (sinx)a
nie ma czegoś takiego jak ln5 tak samo jak nie ma czegoś takiego jak sin5
7 gru 13:52
wredulus_pospolitus:
dopiero zaczynacie pochodne czy też na dobrą sprawę nie do końca "łapiesz" pochodne i po prostu
próbujesz coś wykombinować?
Nie pytam się, żeby Ci 'dowalić' tylko żeby wiedzieć jak wygląda sytuacja.
7 gru 13:53
Draole: Studia, technikum skończyłem bardzo dawno temu a teraz gonie się z tematem. Niestety ide z
tyłu, temat zakończony a ja dopiero się go ucze na kolokwium. Pochodnych nie miałem w
technikum wcale
Poza zlubieniem x i części ostatniej to chyba dobrze wyszło?
7 gru 14:01
wredulus_pospolitus:
błędnie masz także policzoną pochodną funkcji g(x)
g(x) = −5arctg
10(5x)
| 1 | |
g'(x) = −5*10*arctg9(5x) * ( arctg(5x) )' = −50*arctg9(5x) * |
| *(5x)' = |
| (5x)2 + 1 | |
| 1 | |
= −250arctg9(5x) * |
| |
| (5x)2 + 1 | |
Taka sugestia −−− staraj się stosować nawiasy: sin
4(11x
) poprawia to czytelność
zapisu i zmniejsza prawdopodobieństwo popełnienia błędu.
7 gru 14:26
Draole: Bardzo dziękuję za podpowiedzi, nie jednak zrobiłem jeszcze jeden błąd bo pochodna miała być
Z arcctg czyli zgubiłem minus. Załapałem o co chodzi wkoncu...
| 1 | |
g'(x)=−50(arcctg5x)9 x − |
| *5 |
| (5x)2+1 | |
7 gru 17:07
wredulus_pospolitus:
| 1 | |
jak juz to NAWIAS przed ułamkiem (− |
| ) |
| ..... | |
7 gru 18:55