Równanie (x,y)
#k:
Zadanie nr 24
Dane jest równanie
x(y+1)*(x+y2+y)+y4+y3=0
a) Dla jakich wartości parametru y dane równanie ma dwa rózne rozwiązania ujemne ?
b)* Narysuj w układzie współrzdnych figurę opisana danym równaniem i na podstawie
otrzymanego wykresu określ liczbe rozwiązań danego równania w zależności od
1) parametru y gdy x jest niewiadomą
2) parametru x gdy y jest niewiadomą
Podpunkt a) jest stosunkowo łatwy do zrobienia
Równanie bedzie miało postac
x2(y+1)+x(y3+2y2+y)+y4+y3=0
Warunki
1)Δ>0
1)x1*x2>0
Jeśli chodzi o podpunkt b)
Należy to równanie doprowadzic do postaci
(y+1)(x+y)(x+y2)=0
Tutaj bym prosił o pomoc . Dziękuje
5 gru 21:56
chichi:
x
2(y + 1) + (y
3 + 2y
2 + y)x + y
4 + y
3 = 0
x
2(y + 1) + y(y
2 + 2y + 1) + y
3(y + 1) = 0
x
2 + y(y + 1)
2x + y
3(y + 1) = 0
(y + 1)(x
2 + y(y + 1)x + y
3) = 0
no i teraz rozkład trójmianu z drugiego nawiasu zależy od twojego sprytu. bez wysiłkowo można
to zrobić wprost korzystając z wyróżnika trójmianu kwadratowego, dasz radę?
5 gru 23:39
chichi:
w trzecim wierszu zjadłem (y + 1) przy x
2, sorki
5 gru 23:40
#k:
Na razie dziękuje
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Bede próbowal ale juz rano
6 gru 00:03
chichi:
a tak á propos tego podpunktu (a) to jeszcze warunek x
1 + x
2 < 0 by się przydał
6 gru 00:03
#k:
Wezme tez ten warunek pod uwagę .
6 gru 01:11
#k:
![rysunek](rys/160280.png)
Mam wtedy do podpunktu b)
(y+1)(x+y)(x+y
2)=0
Wtedy jest
prosta y=−1 (czerwona
prosta y=−x (niebieska
parabola x=−y
2 (zielona
1
o
Dla y=0 i y=1 równanie to ma jedno rozwiązanie
Dla y∊(−
∞,
∞)\{−1,0,1} równanie to ma dwa rozwiązania
Dla y=−1 równanie to ma nieskończenie wiele rozwiązan
2
o
Dla x=1 równanie to ma jedno rozwiązanie
Dla x∊[0,1)U(1,
∞)U{−1} równanie to ma dwa rozwiązania
Dla x∊(−
∞−1)U(−1,0) równanie to ma cztery rozwiązania
Czy rysunek i rozwiązania są dobre ? dziękuje
7 gru 11:42