oblicz pole trapezu
wersow:
![rysunek](rys/160269.png)
trapez prostakatny
dluzsza podstawa 7,5
krótsza przekatna 6
oblicz pole
5 gru 17:03
wredulus_pospolitus:
![rysunek](rys/160270.png)
b+c = 7.5
1. z tw. Pitagorasa (7.5)
2 = 6
2 + a
2 −−> a =
![](emots/2/pytajnik.gif)
2. z tw. Pitagorasa (x2):
⎧ | h2 + c2 = 62 | |
⎩ | h2 + (7.5−c)2 = a2 |
|
stąd h =
![](emots/2/pytajnik.gif)
c =
![](emots/2/pytajnik.gif)
stąd P =
5 gru 17:07
wersow: czy pole wyjdzie 22,14? czy wysokosc h mozna liczyc ze wzoru na zwiazki miarowe w trójkącie
prostokątnym? czyli hc=ab/c?
5 gru 18:25
ctrl:
5 gru 19:38
Jolanta: Albo Oznaczenia z pierwszego rysunku h2=b*c
5 gru 19:57
Jolanta: Trochę inaczej mi wyszło Ale glowy nie dam bo mnie boli
a=4,5 c=4,8 h=2,19. P=21,68
5 gru 20:39
wredulus_pospolitus:
Joluś ... to źle Ci wyszło:
a = 4.5 ; c = 4.8 ale h = 3.6
5 gru 20:46
Jolanta: Jasne h2=4,8*2,7. a ja wyciągnęłam z 4,8
5 gru 21:10
aa:
![rysunek](rys/160275.png)
Inny sposób:
| 6 | |
ΔACD∼ΔABC z cechy (kkk) w skali k= |
| = 0,8 |
| 7,5 | |
| P1 | |
to |
| =k2=0,64⇒ P1=0,64P2 |
| P2 | |
zatem pole trapezu
| 1 | |
P= P1+P2= 1,64 P2 i P2= |
| *6*c=3c gdzie c=√7,52−62= 4,5 |
| 2 | |
więc
P= 1,64*13,5
P=22,14
========
lub tak
z podobieństwa ( jak wyżej) skala k= 0,8
to b= 0,8*6= 4,8 i h=
√62−4,82=3,6
P= 22,14
========
6 gru 19:12
J:
Zadanie z dzisiejszej próbnej matury
Ciekawe,że było wrzucone wczoraj
6 gru 20:03