Moim zdaniem brakuje tu jeszcze jednej danej żeby jednoznacznie rozwiązać to.
Tom: W skrzynce jest 15 kulek. Białe, czerwone i czarne.
Białych jest 7 razy więcej niż czerwonych. Ile jest czarnych kulek. Ułóż równanie
.
5 gru 08:05
.:
Okey Tom.
Jakie równania jesteś. Wstanie ułożyć?
5 gru 08:42
Tom: a+b+c=15
7a=b
a+7a+c=15
8a+c=15
5 gru 08:45
Tom: Tylko dla mnie brakuje jednej danej do równania z dwoma niewiadomymi.
Cały czas brakuje informacji że czerwonych jest 1 szt.
Ale można to założyć z logiki ponieważ nie mogą być to większe liczby bo nie dadzą wyniku 15.
I o ten problem mi chodzi.
5 gru 08:48
Min.Edukacji: Białe =1
Czerwone=7
Czarne=15−8=7
Lub
Biale=2
Czerwone=14
Czarne=15−16<0
Wniosek:?
5 gru 09:08
Tom: Ja to rozumiem ale jak mam to 11 latkowi wytłumaczyć żeby było to jednoznaczne ?
5 gru 09:15
wredulus_pospolitus:
jak 11 latkowi?
jeżeli dochodzimy do równania 8a + c = 15
To mówimy ... no to teraz zastanów się ile może wynosić 'a'.
Czy a może być równe 5? Nie? ... Dlaczego? ... Okey ... to jakie może być?
A czy może być równe 0? ... A czy jeszcze jakieś inne może być?
I tak właśnie ja bym wytłumaczył
PS. zamiast a,b,c łatwiej młodemu będzie załapać na B , Cze, Cza. Chociaż to jeszcze zależy na
jakim 'zaawansowaniu' jest przy rozwiązywaniu równań z niewiadomymi.
5 gru 09:37
Tom: Dziękuję za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Miłego dnia
5 gru 10:02