Pochodna funkcji klamerkowej
Kacper: Witam,
Mam zadanie: Wyznacz pochodną funkcji
| | ⎧ | x*arctg(1/x) gdy x ≠ 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x=0 | |
W x
0 = 0 nie istnieje pochodna
Czy prawidłową odpowiedzią jest:
| | 1 | | x | |
f'(x) = arctg( |
| ) − |
| gdy x ≠ 0 |
| | x | | (x2 + 1) | |
f'(x) nie istnieje gdy x = 0
2 gru 18:30
wredulus_pospolitus:
a dlaczego f'(0) nie istnieje
2 gru 18:32
wredulus_pospolitus:
bo trza to własnie wykazać ... sama pochodna dla x≠0 policzona poprawnie
2 gru 18:34
Kacper: nie istnieje bo pochodna lewostronna ≠ pochodna prawostronna w 0
2 gru 18:37
wredulus_pospolitus:
jeżeli to pokazałeś to super ... jeżeli nie ... to musisz to pokazać.
2 gru 18:39
Kacper: to już pokazałem, bardziej chodziło mi o to czy odpowiedź jest dobrze sformułowana, dzięki za
pomoc
2 gru 18:41