Pochodne
Ola: Obliczyć pochodną funkcji:
y= x7 cosx + ex/sinx + 5√x − 1/3√x2 + xx −√5
2 gru 17:58
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... i gdzie napotykasz na problem
2 gru 18:09
ABC: problem polega na?
pochodna sumy to suma pochodnych
pochodna iloczynu i ilorazu są wzory
jedyna ciekawsza funkcja to xx
zapisujesz ją jako ex lnx i pochodna funkcji złożonej
2 gru 18:10
wredulus_pospolitus:
y' =
| | ex | |
= 7x6cosx − x7sinx + |
| − |
| | sinx | |
| | excosx | | 1 | | 2 | |
− |
| + |
| x−4/5 + |
| x−5/3 + xx(lnx+1) |
| | sin2x | | 5 | | 3 | |
wyjaśnienie:
x
x = e
ln xx = e
x*lnx
(e
x*lnx)' = e
x*lnx*(lnx + x/x) = x
x*(lnx + 1)
2 gru 18:15
Ola: Nie, poprostu dopierosię uczę pochodnych i nie wiem, czy dobrze rozpisałam pierwiastki
7x6 cosx− x7sinx + (ex sinx − excosx/sin2x) + 1/5 * 1/5√x4 − 2/3 * 1/3√x5 + x x
lnx
Czy to jest dobrze ?
2 gru 18:20
wredulus_pospolitus:
spójrz co ja napisałem i porównaj do siebie
2 gru 18:31
wredulus_pospolitus:
ogólnie ... błąd znaku przy pochodnej (−x−2/3)'
oraz błędnie policzona pochodna (xx)'
2 gru 18:35
wredulus_pospolitus:
polecam sobie wyrobić nawyk że przy pochodnych wszelkie pierwiastki zamieniasz na potęgi (także
potęgi w mianowniku przerzucasz na 'licznik').
Tak aby korzystać ze wzoru (xa)' = a*xa−1
2 gru 18:37