Obliczenia
Antek: f(x)=2x−I2x+6I
−6 dla x≥3
4x+6 dla x≤−3
jesli 2x+6 ≥0
Mam zadanie od kolegi i nie wiem jak zrobic
1 gru 09:27
.:
My też nie wiemy, skoro nie podałeś treści zadania.
No jest funkcja f(x) która zapisałeś w postaci klamerkowej... No i co?
1 gru 12:53
Jolanta: f(x)=2x−|2x+6|. Mogę tylko napisać jak liczymy ,gdy mamywartości bezwgledne
2x+6=0
x=−3
Mamy przedziały
1)x∊(−∞−3). 2) x∊[−3,∞)
1)biorę liczbę z przedziału np x=−4
2(−4)+6 <0 zmieniamy znaki. −2x−6
2x−(−2x−6)=4x+6
2) x∊[3,∞)
np x=4
2*4+6>0 nie zmieniamy znaków. 2x+6
2x−(2x+6)=−6
3 gru 22:51