Układ równań
:): | ⎧ | sin2x + sin2y =3/4 | |
| ⎩ | x + y=5π/12 |
|
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego?
30 lis 13:12
ABC:
musisz isć w kierunku wzorów zawierających x+y bo wtedy wykorzystasz drugie równanie
zacząłbym od podwojonego cosinusa chyba
| | 1−cos2x | |
cos2x=1−2sin2x , czyli sin2x= |
| tak samo z y i potem z tego że |
| | 2 | |
cos2x+cos2y=2cos(x+y)cos(x−y) coś bym kombinował
30 lis 14:19
Jasiek:
| | 5π | | π | | π | |
x + y = |
| = |
| + |
| |
| | 12 | | 4 | | 6 | |
30 lis 15:13
wredulus_pospolitus:
Jasiek ... bardzo ładnie ... ale co z tego ... czy to jest jedyne rozwiązanie
30 lis 16:47
Mila:
1)
sin
2x + sin
2y =3/4 / *2
2 sin
2x+2sin
2y=3/2
1−cos(2x)+1−cos(2y)=3/2
cos(2x)+cos(2y)=1/2
2)
| | 2x+2y | | 2x−2y | | 1 | |
2*cos |
| * cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 1 | |
2 cos |
| *cos(x−y)= |
| |
| | 12 | | 2 | |
| | 5π | |
teraz oblicz albo odczytaj z tablic wartość cos |
| i dokończ |
| | 12 | |
Wynik jak napisałeś 15:13, ale jeszcze ważne, w jakim przedziale miałeś ustalić rozwiązanie.
30 lis 20:39
Mila:
| | π | |
wynik z 16:13 jest dla kątów z przedziału: (0, |
| ) |
| | 2 | |
30 lis 20:42