Rozwiąż graficznie problem optymalistyczny rzeczywisty
cienkistudent:

Rozwiąż graficznie problem optymalistyczny rzeczywisty
Min z = 2x1+ 4x2
x1 + x2 >=6
x1 <=5
x2 = 4
x1, x2 >=0 i należą do R
Wziąłem funkcję celu 2x1 + 4x2 = 12
wyszły punkty (0,3) (6,0)
Z tego wziąłem A(5,1) i Z(A) = 14 (bo schodze z nią w dół)
Dobrze czy coś źle, jeżeli źle robie z tą funkcją celu może ktoś wyjaśnic?
29 lis 23:12
grubystudent:
Co to jest problem optymalistyczny?
29 lis 23:19
cienkistudent: Nie wiem, ale jak nie masz nic ciekawszego do powiedzenia to nie musisz się mądrzyć
29 lis 23:22
cienkistudent: chodzi o optymalizacyjny
29 lis 23:28
grubystudent:
Czy pisząc znak >= chodziło Ci o znak ≥, jest tuż nad polem tekstowym, między znakami ≤ i ∊.
Zagadnienia optymalizacyjne znam, ale optymalistycznych nie znam i dlatego zapytałem
29 lis 23:59
grubystudent:
i ostatnie pytanie cienkistudencie, czy 2x1+ 4x2 i podobne inne Twoje zapisy to 2x1 + 4x2?
30 lis 00:14
wredulus_pospolitus:

keee

niebieski odcinek to zbiór który spełnia warunki do optymalizacji
z = 2x
1 + 4x
2 = 2x
1 + 4*4 = 2x
1 + 16
z
min = 2*2 + 16 = 20
30 lis 00:23
cienkistudent: Nie czaje dlaczego ten odcinek to zbiór który spełnia warunki? Albo kiedy odcinek jest zbiorem
kiedy spełnia warunki do optymalizacji?
30 lis 01:10
wredulus_pospolitus:
napisałeś warunek: "x
2 = 4"
1 gru 16:56
wredulus_pospolitus:
jeżeli miało być x
2 ≤ 4 to obszarem będzie trójkąt i wtedy robisz analogicznie do tego
dzisiejszego zadania:
| | 1 | |
zmin = 2x1 + 4x2 −−−> x2 = − |
| x1 + c ; gdzie c to 'jakaś stała' ... rysujesz |
| | 2 | |
prostą i przesuwasz równolegle 'w górę' lub 'w dół' aż złapiesz punkt z przedziału
1 gru 16:59