indukcja
Kacperrrr: Wykaż korzystając z indukcji matematycznej, ze dla a≥0, b≥0, n≥1
(a+b)n ≤ 2n (an + bn)
Proszę o pomoc
28 lis 20:05
wredulus_pospolitus:
Ale jakiej pomocy poszukujesz ... oczywiście poza wykazaniem tego za Ciebie ?
28 lis 20:37
Kacperrrr: Po wykazaniu że zachodzi dla n=1 i założeniu że zachodzi dla n, nie bardzo mam pomysl o co się
zaczepić dla n+1, po zapisaniu
(a+b)n * (a+b) ≤ 2 * 2n(an+1 + bn+1) (w wykladnikach n+1) próbowałem pomyśleć coś w
kierunku znalezienie wyrażenia
mniejszego od prawej strony nierówności, ale bez rezultatów
28 lis 20:59
Kacperrrr: Jakaś wskazówka która mogłaby mnie naprowadzić?
28 lis 21:08
wredulus_pospolitus:
niech a ≥ b ≥ 0
w takim razie a−b ≥ 0 oraz a
n − b
n = (a−b)*(a
n−1 + a
n−2b + .... + b
n−1) ≥ 0
prawda
![](emots/2/pytajnik.gif)
w takim razie: (a−b)*(a
n−b
n) ≥ 0 ⇔ a
n+1 + b
n+1 ≥ b*a
n + a*b
n ⇔
⇔ 2(a
n+1 + b
n+1) ≥ a
n+1 + b
n+1 + b*a
n + a*b
n ⇔
⇔ 2(a
n+1 + b
n+1) ≥ (a
n + b
n)(a+b) <−−−− widzisz teraz powiązanie z tym co masz u
siebie
28 lis 21:08
Kacperrrr: Czyli dobrze rozumiem, że teraz mnożąc wynik Pana nierówności przez 2n otrzymuje:
2n+1(an+1 + bn+1) ≥ 2n(an + bn)(a+b)
założenie indukcyjne: 2n(an + bn) ≥ (a+b)n
więc mnożąc obie strony przez nieujemną liczbę (a+b) otrzymuje
2n(an + bn)(a+b) ≥ (a+b)n(a+b)
więc
2n+1(an+1 + bn+1) ≥ 2n(an+bn)(a+b) ≥ (a+b)(a+b)n
z tego wynika
2n+1(an+1 + bn+1) ≥ (a+b)(a+b)n co należało wykazać
to dobry sposób myślenia?
28 lis 22:57
wredulus_pospolitus:
tylko sam dowód indukcyjny będzie wyglądał tak:
1. n = 1
(a+b)1 = a+b ≤ 2*(a+b)
2. n = k
(a+b)k ≤ 2k(ak + bk)
3. n = k+1
L = (a+b)k+1 = (a+b)k*(a+b) ≤ // z (2) // ≤ 2k(ak+bk)*(a+b) =
= 2k(ak+1 + bk+1) + 2k(akb + abk) ≤
≤ 2k(ak+1 + bk+1) + 2k(ak+1 + bk+1) =
= 2k+1(ak+1 + bk+1) = P
gdzie ≤ to nierówność którą wcześniej Ci pokazywałem:
dla a≥0, b≥0 mamy:
(a−b)2(an−1 + an−2b + .... + bn−1 ≥ 0 ⇔ (a−b)*(an−bn) ≥ 0 ⇔
⇔ anb + abn ≤ an+1 + bn+1 <−−− i tą nierówność właśnie wykorzystujemy tutaj
c.n.w.
28 lis 23:06
Kacperrrr: Rozumiem, dziękuję bardzo za poświęcony czas
28 lis 23:18