Wielomian z granicą
#k:
Zadanie nr 23
Wielomian
W(x)= x
3−(k+m)x
2−(k−m)x+3
jest podzielny przez dwumiany x−1 i x−3
a) Oblicz k i m oraz wyznacz wielomian W
b) Dla jakich x spełniona jest nierownośc W(x)≤0
c)
*Suma wszystkich współczynników wielomianu P
n jest równa
| | 1 | | 1 | |
lim n→∞(1+ |
| + |
| +...+U{1}{2n) |
| | 2 | | 4 | |
a suma suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie
współczynników przy jej parzystych potęgach.
Oblicz reszte R powstałą z dzielenia wielomianu P
n przez dwumian x
2−1
Podpunkty a i b sa stosunkowo łatwe
natomiast z podpunktem c mam kłopot
Co wiem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Lim n→∞(1+ |
| + |
| +....+ |
| =2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
Stąd suma wszystkich wspołczynników S
w=W(1)=2
Suma wszystkich współczynników przy potęgach nieparzystych
Suma wszystkch współczynników przy potęgach parzystych
Więc P
n=a
nx
n+a
n−1x
n−1+a
n−2x
n−2+........+a
1x+a
0
P
n(x)= Q(x)*(x
2−1)+R(x)
We wskazowce mam napisane że Q(x) jest wielomianem stopnia (n−2) ale nie bardzo to łapię
dlaczego tak?
x
2−1 to wiadomo
R(x) to też wiadomo albo stopnia pierwszego albo stopnia zerowego
P(1)=2 bo ta granica jest równa 2
Natomiast mam napisane że P(−1)=0
Dlaczego tak ?
Odpwiedz do tego podpunktu jest R(x)=x+1
wredulus_pospolitus:
skoro P
n jest wielomianem stopnia 'n'
oraz P
n(x) = Q(x)*(x
2−1) + R(x) −−− to Q(x) musi być stopnia (n−2) ... tak aby
Q(x)*(x
2−1) był stopnia n
wredulus_pospolitus:
P(−1) = 0 ponieważ mamy informację że suma współczynników przy parzystych
= suma
współczynników przy nieparzystych.
Natomiast P(−1) = suma współczynników przy parzystych
− suma wsp. przy nieparzystych