matematykaszkolna.pl
Wielomian z granicą #k: Zadanie nr 23 Wielomian W(x)= x3−(k+m)x2−(k−m)x+3 jest podzielny przez dwumiany x−1 i x−3 a) Oblicz k i m oraz wyznacz wielomian W b) Dla jakich x spełniona jest nierownośc W(x)≤0 c)*Suma wszystkich współczynników wielomianu Pn jest równa
 1 1 
lim n→(1+

+

+...+U{1}{2n)
 2 4 
a suma suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników przy jej parzystych potęgach. Oblicz reszte R powstałą z dzielenia wielomianu Pn przez dwumian x2−1 Podpunkty a i b sa stosunkowo łatwe natomiast z podpunktem c mam kłopot Co wiem
 1 1 1 
Lim n→(1+

+

+....+

=2
 2 4 2n 
Stąd suma wszystkich wspołczynników Sw=W(1)=2 Suma wszystkich współczynników przy potęgach nieparzystych
 W(1)−W(−1) 
Swn=

2 
Suma wszystkch współczynników przy potęgach parzystych
 W(1)+W(−1) 
Swp=

2 
Więc Pn=anxn+an−1xn−1+an−2xn−2+........+a1x+a0 Pn(x)= Q(x)*(x2−1)+R(x) We wskazowce mam napisane że Q(x) jest wielomianem stopnia (n−2) ale nie bardzo to łapię dlaczego tak? x2−1 to wiadomo R(x) to też wiadomo albo stopnia pierwszego albo stopnia zerowego P(1)=2 bo ta granica jest równa 2 Natomiast mam napisane że P(−1)=0 Dlaczego tak ? Odpwiedz do tego podpunktu jest R(x)=x+1
28 lis 17:26
wredulus_pospolitus: skoro Pn jest wielomianem stopnia 'n' oraz Pn(x) = Q(x)*(x2−1) + R(x) −−− to Q(x) musi być stopnia (n−2) ... tak aby Q(x)*(x2−1) był stopnia n emotka
28 lis 17:47
wredulus_pospolitus: P(−1) = 0 ponieważ mamy informację że suma współczynników przy parzystych = suma współczynników przy nieparzystych. Natomiast P(−1) = suma współczynników przy parzystych suma wsp. przy nieparzystych emotka
28 lis 17:48
ABC: małolat ty jakiś zbiór zadań maturalnych z XX wieku przerabiasz zadanie po zadaniu ?emotka
28 lis 17:51
#k: Dziękuje emotka
28 lis 17:51
#k: Witaj ABC emotka Mam taki Zbiór zadań maturalnych z matematyki na ocene celująca . W Stachnik Zauważyłem że są dośc trudne zadania .Teraz poziom podstawowy Znasz tego autora ?
28 lis 17:59
ABC: Znam , trudne zadania daje , obyś się nie zestresował emotka
28 lis 18:19
: Witek był dość trudny, po przygodzie z brydżem teraz przeszedł na jazz ale nikt ci nie każe celujących rowiązywacemotka
28 lis 19:34