studia
student: Dla funkcji f(x)=xe−2x2 wyznacz przedziały, w których funkcja maleje i jest wypukła oraz
przedziały w których funkcja rośnie i jest wklesla
Napisz równanie stycznej do wykresu tej funkcji w punkcie x=1
27 lis 22:48
wredulus_pospolitus:
I w którym momencie student napotyka na problem
27 lis 22:58
student: Tutaj chciałbym sprawdzić bo zrobiłem lecz nie wiem czy dobrze
f jest wypukła dla x∊(−√3/2,0) , (√3/2. ∞+)
f jest wklęsła dla x∊(−∞,−√3/2) , (0, √3/2. )
f rośnie dla x ∊(−0,5, 0,5)
f maleje dla x∊(−∞,−0,5) , (0,5, +∞)
a równanie stycznej mi wyszło y=−3/e2 x+ 4/e2
27 lis 23:07
wredulus_pospolitus:
pokaż jakie pochodne Ci wyszły
27 lis 23:13
wredulus_pospolitus:
przedziały dobrze Ci wyszły −−− teraz tylko części wspólne aby dostać to o co pytają w zadaniu
styczna poprawnie wyznaczona
27 lis 23:17
student: f'(x)=1−4x2/e2x2
f"(x)=−12x+16x3/e2x2
27 lis 23:17