matematykaszkolna.pl
studia student: Wyznacz dziedzinę,przedzialy monotoniczności oraz ekstrema funkcji f(x)=x*[ln(x)]3, Wyznacz najmniejsza oraz najwieksza wartość funkcji f na przedziale <1/e, e>
27 lis 22:44
wredulus_pospolitus: I w którym momencie student napotyka na problem
27 lis 22:58
student: Nie bardzo wiem jak policzyć fmin i fmax,to znaczy wiem jak to zrobić ale wynik nie chce mi wyjść + z dziedzina mam wątpliwość czy to będzie od 0 do +inf czy od 1
27 lis 22:59
wredulus_pospolitus: to pokaż swoje obliczenia .... oczywiście, że Df = R+
27 lis 23:00
student: wyszło mi x=1 (czyli nie należy do dziedziny?) i x=1/e3, i zacząłem liczyć fmin i fmax i wyszło mi dla f(1/e)=1/e4 dla f(e)=e4 a dla f(1/e3)=1/e12 ale to chyba nie jest rozwiazanie..
27 lis 23:03
wredulus_pospolitus: co .... Df = R+ czyli (0;+) nadal nie wiem jaka pochodna Ci wyszła
27 lis 23:18
wredulus_pospolitus: f'(x) = ln3x + 3ln2x = ln2x(lnx + 3) funkcja osiąga fmin w x = 1/e3 ... ale funkcja nie osiąga fmax (dla x=1 mamy punkt przegięcia −−− parzysta krotność rozwiązania f' = 0) skoro mamy zbadać najmniejszą i największą wartość w przedziale <1/e , e> to najmniejsza będzie w 1/e a największa w e (bo jedyne ekstremum funkcji nie należy do badanego przedziału)
27 lis 23:22
student: A czemu nie od 1,skoro chyba ln(x) > 0 (?) Pochodna mi wyszła taka f'(x)=[ln(x)]3 +3[ln(x)]2
27 lis 23:23
wredulus_pospolitus: a niby czemu lnx > 0 na jakiej podstawie Nie masz logarytmu pod pierwiastkiem kwadratowym. Druga sprawa −−− gdyby było Df = (1,+) to nie mógłbyś badać przedziału <1/e ; e> bo 1/e < 1 A nie dość że badasz ... to nawet obliczyłeś f(1/e)
27 lis 23:24