studia
student: Wyznacz dziedzinę,przedzialy monotoniczności oraz ekstrema funkcji f(x)=x*[ln(x)]3,
Wyznacz najmniejsza oraz najwieksza wartość funkcji f na przedziale <1/e, e>
27 lis 22:44
wredulus_pospolitus:
I w którym momencie student napotyka na problem
27 lis 22:58
student: Nie bardzo wiem jak policzyć fmin i fmax,to znaczy wiem jak to zrobić ale wynik nie chce mi
wyjść + z dziedzina mam wątpliwość czy to będzie od 0 do +inf czy od 1
27 lis 22:59
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia .... oczywiście, że Df = R+
27 lis 23:00
student: wyszło mi x=1 (czyli nie należy do dziedziny?) i x=1/e3, i zacząłem liczyć fmin i fmax i
wyszło mi dla f(1/e)=1/e4
dla f(e)=e4 a dla f(1/e3)=1/e12 ale to chyba nie jest rozwiazanie..
27 lis 23:03
wredulus_pospolitus:
co .... Df = R+ czyli (0;+∞)
nadal nie wiem jaka pochodna Ci wyszła
27 lis 23:18
wredulus_pospolitus:
f'(x) = ln3x + 3ln2x = ln2x(lnx + 3)
funkcja osiąga fmin w x = 1/e3 ... ale funkcja nie osiąga fmax (dla x=1 mamy punkt
przegięcia −−− parzysta krotność rozwiązania f' = 0)
skoro mamy zbadać najmniejszą i największą wartość w przedziale <1/e , e> to najmniejsza
będzie w 1/e a największa w e (bo jedyne ekstremum funkcji nie należy do badanego przedziału)
27 lis 23:22
student: A czemu nie od 1,skoro chyba ln(x) > 0 (?)
Pochodna mi wyszła taka
f'(x)=[ln(x)]3 +3[ln(x)]2
27 lis 23:23
wredulus_pospolitus:
a niby czemu lnx > 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
na jakiej podstawie
![](emots/2/pytajnik.gif)
Nie masz logarytmu pod pierwiastkiem
kwadratowym.
Druga sprawa −−− gdyby było D
f = (1,+
∞) to nie mógłbyś badać przedziału <
1/e ; e>
bo 1/e < 1
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
A nie dość że badasz ... to nawet obliczyłeś f(1/e)
27 lis 23:24