znajdz pierwiastki wielomianu jeśli istnieją
Martyna: Jak obliczyć pierwiastki tego wielomianu x3+2x−1=0
27 lis 22:04
wredulus_pospolitus:
Dokładnej wartości raczej 'łatwo' nie obliczysz.
Skąd takie równanie? W kontekście czego masz to równanie?
27 lis 22:15
Martyna: x3+2x jest podstawą logarytmu więc nie może być równe 1 i stad ten problem
27 lis 22:22
wredulus_pospolitus:
pokaż zadanie
27 lis 22:25
Martyna: wyznacz dziedzinę: log(x3+2x)(5−3x)
27 lis 22:35
wredulus_pospolitus:
No to nieprzemyślane trochę zadanie.
Możesz spróbować metodą przybliżeń odnaleźć rozwiązanie x3 + 2x = 1 będzie to dla x ≈ 0.45
Wcześniej jeszcze tylko robisz f(x) = x3 + 2x −> f'(x) = ... −−−> f(x) rosnąca w R.
Co da Ci Df = (0 ; 5/3) \ {a} gdzie a ≈ 0.45 ... ja bym tak to zapisał albo napisał a to
wartość będąca rozwiązaniem równania a3 + 2a = 1
27 lis 22:40
Martyna: Chyba tak będzie najlepiej. Bardzo dziękuję za pomoc.
27 lis 22:48
29 lis 17:43