Wyznacz liczbę wyrazów ciągu
Paweł: Suma wyrazów skończonego ciągu geometrycznego wynosi 1275.
Pierwszy wyraz wynosi 5 a iloraz 2.
Wyznacz liczbę wyrazów tego ciągu.
PS.
Podstawić potrafię ale jak wyliczyć n?
27 lis 19:30
ABC:
co to za filozofia wyliczyć?
1−2
n=−255
256=2
n
2
8=2
n
8=n
27 lis 20:01
frycz:
5+10+20+40+80+160+320+640=1275
| | 2n−1 | |
5 * |
| = 1275 ⇒ 2n − 1 = 255 ⇒ 28 = 256, n = 8 |
| | 2−1 | |
27 lis 20:02
ycz:
27 lis 20:08
Jolanta:
256|2
128|2
64|2
32|2
16|2
8|2
4|2
2|2
1. 256=28
27 lis 21:15