matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyznacz wzór ogólny cg
Paweł:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geom. : 1/4, −1/2, 1, −2... Oblicz jedenasty wyraz tego ciągu
27 lis 08:08
.:
a
n
= 0.25 * (−2)
n−1
a
11
=...
27 lis 10:35
Jolanta:
a
n+1
q=
a
n
−2
q=
=−2
1
a
n
=a
1
*q
n−1
1
a
n
=
*(−2)
n−1
4
1
a
11
=
*(−2)
10
4
1
a
11
=
*1024=256
4
27 lis 22:38