Wielomiany W
#k:
Zadanie nr 22
Wyznacz wszystkie wielomiany W spełniające następujące dwa warunki
W(0)=2 W(x1+x2)=W(x1)+W(x2)+2x1*x2−2
dla każdego x1,x2∊ℛ
26 lis 23:01
wredulus_pospolitus:
Nie mamy tutaj warunku co do tego jakiego stopnia mogą to być wielomiany
27 lis 01:34
#k:
We wskazówce jest napisane
Zauważ ze stopień wielomianu jest mniejszy od 3 ponewaz w wyrazenu
W(x1`)+W(x2)+2x1x2−2 nie wystepuje składnik typu x1n−kx2k dla n≥3
ale nie wiem z czym to połaczyć
27 lis 01:46
wredulus_pospolitus:
Biorąc pod uwagę wskazówkę (nad którą nie chcę się na chwilę obecną zastanawiać)
to wiemy, że wielomian jest stopnia 0 (stała),1 (prosta),2 (parabola)
z warunków zadania możemy wyprowadzić zależność: ( W(0) = W(x + (−x)) = ..... )
W(x) + W(−x) = 2x2 + 4
1. Stopień 0 (stała)
W(x) = W(−x) = 2 + 2 = 2x2+4 −−−−> x = 0 −−−> sprzeczność
2. Stopień 1 (prosta)
W(x) + W(−x) = ax+2 + (−ax + 2) = 2x2 + 4 −−−> x = 0 −−−> sprzeczność
3. Stopień 2 (parabola)
w takim razie funkcja wielomianowa jest SYMETRYCZNA względem xw = p
niech p = 0
wtedy W(x) = W(−x) −−−> W(x) = x2 + 2
niech p ≠ 0
zatem W(p) = p2 + 2
ogólny wzór funkcji W(x) = (x−p)2 + p2 + 2
2 = W(0) = (0−p)2 + p2 + 2 = 2p2 + 2 −−−> p = 0 −−−> sprzeczność
czyli jedynym wielomianem jest W(x) = x2 + 2
27 lis 02:28
wredulus_pospolitus:
tam przy stałej miało być oczywiście W(x)
+ W(−x) = 2 + 2 ......
27 lis 02:29
wredulus_pospolitus:
A co do tej wskazówki to ... może już nie myślę o tej porze, ale dla mnie to nie jest żaden
argument.
W sumie teraz dopiero wpadłem na to jak to można rozwiązać bez tej 'wskazówki' ... ale wątpię
aby to było na poziomie szkoły średniej.
Mianowicie −−− pobawiłbym się w analizę pochodnej
f(x + c) = f(x) + f(c) + 2cx − 2 ; gdzie c = const.
f'(x+c) = f'(x) + 2c −−−> wraz zwiększaniem stałej 'c' wartość pochodnej rośnie (o stałą
wartość), a jako że mamy tutaj funkcję wielomianową to ta funkcja jest malejąca na przedziale
(−∞ , p) i rosnąca na przedziale (p,+∞) gdzie x0 = p to minimum lokalne
co oznacza, że wywalamy wszystkie nieparzyste stopnie wielomianów
z dalszej analizy wynika, że funkcja jest symetryczna względem minimum lokalnego, co wynika z:
f'(p + c) = 2c = −f'(p−c)
co powoduje, że f(p+x) = f(p−x) ; f(x) = g(|x|)*(x−p)2 + p2 + 2 (gdzie g(|x|) > 0 ; g(x) to
funkcja wielomianowa) i doprowadza to do p = 0
a to daje nam f(x) = f(−x) −−−> f(x) = x2 + 2
Jak dla mnie wygląda to dobrze,, ale biorę poprawkę na to która jest godzina ... niestety, jest
trochę 'machania łapkami'
27 lis 03:03
#k:
Na razie dziękuje za ciężką pracę
27 lis 10:30
Fałszywy 6-latek: możecie sobie tu popatrzeć ale nie jestem pewien czy ten gość nie blefuje , lekcje mam non stop
i nie ma czasu przeanalizować
https://brainly.pl/zadanie/14804032
27 lis 12:17
#k:
Naprawde nie zaglądam po innych forach bo nie mam takowej potrzeby
Nie blefuje bo nie mam ku temu żadnego powodu +12nx+n
2
o wspólczynnikach całkowitych wiedząc ze
Mam swój zbiór i z niego korzystam
Tobie równiez dziękuje za ciężka pracę
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
To był podpunkt b do tego zadania
Był jeszcze podpunkt a) ale sobie z nim poradziłem −może jednak napiszę
a) Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu
W(x)= 2x
5−x
4−10x
3−(n+1)x
2+12nx+n
2
o współczynnikach całkowitych wiedząc ze jednym z nich jest rozwiązanie równania
| 2 | |
x+x3+x5+.......= |
| (to akuratne proste ) |
| 3 | |
27 lis 18:41