Obliczanie kapitału
Paweł: Do banku wpłacono 25000 zł na dwa lata przy rocznej stopie procentowej 6%.
Ile będzie wynosił kapitał po upływie tego okresu jeśli odsetki są kapitalizowane co pół roku
?
26 lis 14:09
Jolanta: K=k0*(1+6/2)2
26 lis 14:32
wredulus_pospolitus:
Joluś −−− do 4
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
mamy okres 2 lat .... i nie 6 ... a 6% lub 0.06
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Wyobraź sobie 300% odsetki dopisywane co pół roku
26 lis 15:08
Jolanta: Faktycznie procent mi uciekł
K= 25000(1+0,03)2
26 lis 15:20
wredulus_pospolitus:
nadal .... 25'000*(1+0.03)4 <−−− 4 razy doliczane będą odsetki
26 lis 15:39
Jolanta: Ech .nie należy zerkac na zadania jak się co innego robi
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
K=25000*1,03
4=25000*1,12550881=28139,70
26 lis 21:12
Paweł: Dla jakich wartości x liczby: x, x+1, 2x+2 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny?
27 lis 07:32
: 1
27 lis 09:58
Jolanta: an2=an−1*an+1
(x+1)2=x*(2x+2)
x2+2x+1=2x2+2x
1=x2
x=−1. x=1
dla x=−1
−1 ,0 ,−1 nie jest ciągiem geometrycznym
dla x=1
1, 2 ,4. q=2
27 lis 21:01