proszę o rozwiązanie
anna: udowodnij że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
x4 − 4x3 − 2x2 + 12x +9 ≥ 0
25 lis 13:46
anna: dziękuję już zrobiłam korzystałam ze schematu Hornera
25 lis 13:56
wredulus_pospolitus:
1. zauważmy że dla f(x) = x
4 − 4x
3 − 2x
2 + 12x +9 jest podzielny przez (x+1)
2. Aby nierówność była prawdziwa, to f(x) musi być podzielne przez (x+1)
2
3. Hornerem dzielimy ... i co nam powstaje
25 lis 13:59
nieLaik:
![rysunek](rys/160223.png)
albo: f(x) = x
4 − 4x
3 − 2x
2 + 12x + 9 dla x∊ℛ
f'(x) = 4x
3 − 12x
2 − 4x + 12 = 4(x + 1)(x − 1)(x − 3)
Funkcja f(x) osiąga minimum dla x = −1, maksimum dla x = 1, minimum dla x = 3
f(−1) = 1+4−2−12+9=0, f(1) = 1−4−2+12+9=16 > 0, f(3) = 81−108−18+36+9=0
zatem dla x∊ℛ f(x) ≥ 0
25 lis 19:18