Optymalizacja - stężenie roztworu
Kamil: Roztwór o stężeniu 20% stanowi A% roztworu dwuskładnikowego, którego pozostałą część stanowi
roztwór o stężeniu A%. Wyrazić stężenie tego roztworu w zależności od A, i ustalić dla jakiej
wartości A to stężenie jest największe.
25 lis 10:00
wredulus_pospolitus:
20% roztwór stanowi A% mieszaniny
A% roztwór stanowi (100 − A)% mieszaniny
wyrażenie stężenia w zależności od A: f(A) = 20%*A% + A%*(100 − A)%
| | 0 + 120 | |
stąd 20*A + A*(100 − A) = −A2 + 120A = A(120−A) −−−> Awierzchołka = |
| = 60 |
| | 2 | |
Jakie będzie stężenie: 20%*60% + 60%*40% = 36%
25 lis 11:15