Optymalizacja - stożek i kula
Kamil: W kule o promieniu R wpisano stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym. Kule
i stożek przecieto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka, w odległości X od jego
wierzchołka. Na płaszczyźnie tej utworzył się w ten sposób pierścień kołowy, którego okrąg
zewnętrzny leży na powierzchni kuli, a okrąg wewnętrzny na powierzchni stożka. Dla jakiej
wartości X pole tego pierścienia jest największe.
25 lis 01:26
wredulus_pospolitus:
![rysunek](rys/160217.png)
P
pierścienia = π(z+y)
2 − πy
2 = πz(z+2y)
z małego trójkąta prostokątnego (ekierkowego)
z Pitagorasa:
z+y =
√R2 − (R−x)2 =
√2Rx − x2
Nie będzie to ładne ... ale można doprowadzić wzór pola do postaci gdzie jedyną zmienną będzie
'x'
25 lis 02:00
wredulus_pospolitus:
Trzeba też zrobić drugi rysunek gdy x > R
25 lis 02:01
wredulus_pospolitus:
Albo szybko pokazać dlaczego na pewno x ≤ R
25 lis 02:03
wredulus_pospolitus:
![rysunek](rys/160219.png)
alternatywnie:
f(x) =
√R2 − (x−R)2
P
pierścienia(x) = h(x) = π( f
2(x) − g
2(x) ) ; x∊(0;R)
25 lis 02:11