Wykaż dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 liczba 5n^3-5n jest podzielna przez 3.
Karol: Czy to zadanie może zostać rozwiązane w taki sposób.
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 liczba 5n3−5n jest podzielna przez 30.
5n3 − 5n = n(5n2 − 5)
n1 = 0 n1 ∉ D
Δ = 0 − 4 * 5 * (−5) = 0 + 100 = 100
√Δ = 10
n2 = (−0 + 10) = 1 n1 ∊ D
n3 = (−0 − 10) = −1 n1 ∉ D
więc
(5*1)3 − 5 = 125 − 5 = 120
120 / 30 = 4 reszty 0 <−−−− co udowodniliśmy
24 lis 20:34
Karol: podzielna przez 30******
24 lis 20:35
ABC:
Nie może w taki sposób być rozwiązane
masz pokazać że nawet jak podstawisz za n liczbę 3458734585812 to 5n3−5n też będzie podzielne
przez 30
24 lis 20:37
Karol: Ale nie podstawiam jak w uwadze w odpowiedziach że każdą dowolną. Tutaj obliczyłem że do
dziedziny należy tylko jedno z n i tylko takie można podstawić patrząc na warunki zadania co
pokazuje podzielność liczby ponieważ nie mamy reszty. Więc na czym polega problem jeśli
mógłbym wiedzieć.
24 lis 20:44
ABC:
Na tym że do dziedziny należą wszystkie liczby naturalne większe od zera , co ci przeszkadza
wykonać działanie 5n3−5n ?
24 lis 20:48
Karolina:
5n(n2−1)= 5n(n−1)(n+1)= 5(n−1)n(n+1)= 5*6k=30k , k∊N
bo n−1,n,n+1 −− to trzy kolejne liczby naturalne wśród nich jest
conajmniej jedna podzielna przez 2 i dokładnie jedna podzielna przez 3
więc iloczyn (n−1)n(n+1) jest liczbą podzielną przez 6
24 lis 20:58