wredulus_pospolitus:
(a) nie jest ujemny

a
x = b <−−− bardzo szybko można określić do którego z (−
∞, −1) ; (−1,0) ; (0,1) ; (1, +
∞)
należy x.
pomocne będzie oczywiście będzie pamiętanie o wykresie funkcji wykładniczej f(x) = a
x , chyba
że chcesz przyjąć me słowa jako 'świętą świętość' i nie doszukiwać się powodu.
Ale że masz w tym zadaniu JEDYNIE sprawdzić czy x > 0 czy też x < 0 to wystarczy sprawdzić czy:
a) a
> 1 i b
> 1 −−−> x > 0
b) a
< 1 i b
< 1 −−−> x > 0
c) a
> 1 i b
< 1 −−−> x < 0
d) a
< 1 i b
> 1 −−−> x < 0
gdybyśmy jeszcze patrzyli czy b > a ; b < a lub b > 1/a ; b < 1/a mielibyśmy do którego z
tych przedziałów należy 'x'
I teraz zobacz:
10
x = 7 −−−> a > 1 i b > 1 więc powinno być x > 0
zauważ, 10
1/2 =
√10 = 3. 'i coś po przecinku' < 7 ... funkcja f(x) = a
x dla a>1 jest
funkcją ROSNĄCĄ (im większe 'x' tym większa wartość funkcji) ... więc wiemy, że x>0.5
>0
(2/3)
x = 2.5 −−−> a<1 i b > 1 więc powinno być x <0
zauważ, że (2/3)
−2 = (3/2) = 2.25 < 2.5 ... funkcja f(x) = a
x dla a<1 jest funkcją MALEJĄCĄ
(im większe 'x' tym mniejsza wartość funkcji) ... więc już wiemy, że x < −2
<0
(7,2)
x = 10.5 −−−> a > 1 i b > 1 więc powinno być x > 0
zauważ, 7.2
1 = 7.2 < 10.5 ... funkcja f(x) = a
x dla a>1 jest funkcją ROSNĄCĄ (im większe
'x' tym większa wartość funkcji) ... więc już wiemy, że x>1
>0
(3.1)
x = 3.15 −−−> a>1 i b>1 więc powinno być x > 0
zauważ, 3.1
1 = 3.1 < 3.15 ... funkcja f(x) = a
x dla a>1 jest funkcją ROSNĄCĄ (im większe
'x' tym większa wartość funkcji) ... więc już wiemy, że x>1
>0