Zadanie optymalizacyjne - cena misia.
Dorotka33: Koszt wyprodukowania jednego pluszowego misia wynosi 20 zł. Przy cenie 30 zł za misia wielkość
sprzedaży wynosi 1000 sztuk. Każdorazowe podniesienie ceny o 1 zł powoduje spadek sprzedaży o
50 sztuk. Ile powinna wynosić cena za jednego misia, aby roczny zysk firmy był największy?
24 lis 08:53
getin:
cena jednostkowa | wielkość sprzedaży | koszt
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
30 | 1000 | 20 * 1000
30+1 | 1000 − 50*1 | 20 * (1000−50*1)
30+2 | 1000 − 50*2 | 20 * (1000−50*2)
30+3 | 1000 − 50*3 | 20 * (1000−50*3)
...
30+x | 1000 − 50x | 20 * (1000 − 50x)
zysk = cena jednostkowa * wielkość sprzedaży − koszt
zysk = (30+x)*(1000−50x) − 20*(1000 − 50x)
| | −b | |
Upraszczasz ten wzór na zysk do najprostszej postaci, potem obliczasz p = |
| które |
| | 2a | |
wyjdzie równe 5
Oznacza to że trzeba cenę misia podnieść o 5 zł czyli cena misia powinna wynosić 35 zł
24 lis 10:49