kwadrat
Jula:
![rysunek](rys/160203.png)
Oblicz pole kwadratu ABCD.
23 lis 17:03
.:
Trzeba parokrotnie skorzystać z Talesa / podobieństwa trójkątów aby wyznaczyć długości boków
dużego trójkąta, wstawiamy do tw. Pitagorasa i mamy.
Pitagoras będzie wygladal: (2a)2 + (4a)2 = 122, gdzie a = |AB| = |BC|
23 lis 17:20
Ula:
![rysunek](rys/160204.png)
W ΔANS : |AD|=|DS|= x
R −−6 dł. promienia okręgu opisanego na ΔBMN
z tw. Pitagorasa w ΔABS
x
2+4x
2=36
x
2=7,2
P
□= x
2=7,2
=========
23 lis 18:47
Krycha:
23 lis 21:16
Ula:
Dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
i jak to dobrze, że zdrowie nam dopisuje
24 lis 00:14
laurawoods: Area
ABD = (1/2) * base * height
= (1/2) * 3 * 3
= 4.5 square units
Area
ACD = (1/2) * base * height
= (1/2) * 6 * 3
= 9 square units
Area
ABCD = Area
ABD + Area
ACD
= 4.5 + 9
= 13.5 square units
https://buildnow-gg.io
25 lis 10:58