matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz granice albo pokaż że granica nie istnieje
pablito:
lim
x
→
0
(
sin(x
2
+ x)
x
)
2
23 lis 12:30
wredulus_pospolitus:
rozpisujemy:
sin(x
2
+x)
sin(x
2
)cosx + sinx*cos(x
2
)
=
=
x
x
sin(x
2
)
sinx
sin(x
2
)
sinx
=
cosx +
*cos(x
2
) =
*x*cosx +
*cos(x
2
)
x
x
x
2
x
sin(a)
skorzystaj z lim
a−>0
= 1
a
23 lis 14:18